Ce este pluta si cum se prelucreaza?
Un material natural, regenerabil si incredibil de versatil, pluta, este de fapt scoarta stejariului de pluta si se recolteaza, oarecum, asa cum lana este colectata de la oi. Stejarul de pluta se decojeste de scoarta si apoi o noua scoarta poate creste la loc. Procedura se realizeaza odata la aproximativ 9 ani, arborii sunt astfel nevatamati in acest proces si continua sa produca pluta timp de 200 de ani in medie.
Pluta este compusa din celule moarte care se acumuleaza pe suprafata exterioara a stejarului de pluta. Datorita structurii sale de tip fagure, pluta consta in mare parte din spatiu gol; densitatea sa (greutatea pe unitate de volum) este de un sfert din cea a apei.
Densitatea sa scazuta face ca pluta sa fie un material natural cu numeroase proprietati si caracteristici unice: usor, comprimabil, poate fi expandat, rezistent la foc, impermeabil, moale si plutitor.
Elementele gazoase din interiorul plutei sunt inchise in celule izolate si separate unele de altele, astfel pluta este un material de izolare ulta eficient atat pentru izolarea termica, cat si pentru cea acustica. Mai mult, este ignifug; flacarile vor incarca doar suprafata si nu genereaza vapori toxici.
Datorita acestei combinatii de caracteristici poate fi folosita intr-o mare varietate de aplicatii: barci, geamanduri, talpi, branturi, dopuri, pardoseli, placi decorative din pluta pentru pereti, tapet, izolatie sub parchet, etc.